Autisme&Uni onderzoekt, ontwerpt, bouwt en evalueert hulpmiddelen om mensen met autisme te helpen toegang te krijgen tot het Hoger Onderwijs (HO) en te slagen in hun studie.

Veel mensen met autisme zijn in staat te slagen op HO niveau. Ze zijn echter waarschijnlijk ondervertegenwoordigd in het HO, hoewel autisme geen indicator is van intellectuele capaciteiten. De overgang van school naar een universitaire omgeving kan een zeer moeilijke stap zijn voor iemand met autisme. Verder zijn er aanwijzingen dat zij gemakkelijk uitvallen als gevolg van de niet flexibele leeromgevingen die er zijn. Hierover gaat het in dit project.

Er is bewijs dat de pedagogische benadering met behulp van technologie effectief kan zijn in het ondersteunen van het leren en het omgaan met veranderingen in het leven van mensen met autisme. Het kan het gevoel van sociale en zintuiglijke overbelasting verminderen die schadelijk kan zijn voor het leren in face-to-face onderwijs contexten. Tools om dergelijke benaderingen te ondersteunen zijn tot nu toe niet ontwikkeld voor HO contexten. Autisme&Uni zal deze omissie oppakken. Hoewel de toepassing primair gericht is op mensen aan de bovenkant van het autistische spectrum, kan het nuttig zijn voor elke student.

Project Doelstellingen

Een belangrijk doel van het project is om jonge mensen met autisme meer bewust te maken van de HO mogelijkheden en om ondersteuning te bieden als ze zich willen aanmelden voor het HO. We willen ons in het bijzonder richten op degenen van 16-25 jaar met hoog-functionerend autisme of het syndroom van Asperger, hoewel de steun en advies ook beschikbaar zal zijn voor elke andere student groep. We betrekken mensen met autisme vanaf het begin bij het project om te zorgen dat ze echt betrokken zijn bij het ontwerpen van oplossingen die voor hen werken. Verder zal Autisme&Uni de HO gemeenschap helpen om te voldoen aan hun wettelijke en ethische verantwoordelijkheden om iedereen met het potentieel om te slagen in het HO te ondersteunen.

Verwachte Resultaten

Het belangrijkste resultaat van Autisme&Uni zal een interactieve applicatie zijn, die studenten in staat stelt de uitdagingen te vinden die typerend zijn voor HO studenten met autisme. De gebruikers van deze toepassing zullen leren over de uitdagingen, en over positieve oplossingen door zichzelf onder te dompelen in scenario's ontworpen op basis van real-life ervaring.

Verder zullen we een Best Practice Policy Guide en evaluatieverslagen publiceren die via het internet op grote schaal beschikbaar zullen worden gemaakt. Zowel de applicatie als de gids zullen beschikbaar worden gesteld in de talen van de projectpartners, om op deze manier bijdragen aan de aanpak van de kwestie op Europees niveau.

Universiteiten en studenten zullen gratis toegang tot deze materialen hebben. De interactieve toepassing zal worden gebouwd met behulp van open source tools, en kan dus worden aangepast en uitgebreid als dat nodig is. De applicatie zal voornamelijk worden gericht op studenten die in staat zijn om te slagen in het hoger onderwijs. Het zal echter ook beschikbaar zijn en nuttig kunnen zijn voor studenten met diverse intellectuele capaciteiten en ambities.